×

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa taloyhtiöiden kehittämiseen ja johtamiseen.

3 syytä miksi kannattaa tehdä taloyhtiöstrategia

Jokaisella taloyhtiöllä on tulevaisuudessa edessään erikokoisia investointeja taloyhtiön ylläpitoon, korjaamiseen ja kiinteistön kehittämiseen. Nämä investoinnit vaikuttavat suoraan niin asumisen viihtyvyyteen kuin kustannuksiin.

Taloyhtiöillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten kiinteistön ylläpitoa ja korjausrakentamista omassa taloyhtiössä toteutetaan. Edellytyksenä kuitenkin on, että taloyhtiössä kaikille on selvää, minkälaisessa taloyhtiössä he haluavat tulevaisuudessa elää. Taloyhtiöstrategia on suositeltava tapa dokumentoida taloyhtiön historia, muodostaa käsitys nykytilasta ja antaa suuntaviivat taloyhtiön ja asumisen tuleville askelille.

Seuraavat kolme syytä summaavat, miksi taloyhtiöstrategian tekeminen kannattaa.

1. Asukkaiden näkökulma paremmin esille

Vanhat 1960- ja 70-luvulla rakennetut kerrostalot eivät välttämättä vastaa tämän päivän asukkaiden tarpeita ja toiveita. Peruskorjauksiin valmistautuminen onkin taloyhtiöiden asukkaille hyvä mietinnän paikka: mitä asumiselta halutaan ja miten talo palvelee asukkaita paremmin tulevaisuudessa.

Olemmeko energiatehokas taloyhtiö? Huomioimmeko tulevissa korjauksissa esteettömyysasiat, jotka ovat tärkeitä vanhenevalle väestölle? Korjaammeko kiinteistöä pala kerrallaan vai teemmekö isoja kokonaisuuksia? Haluammeko yhteisiä tiloja vaiko koteihin keskittynyttä asumista?

Asukkaat huomioiva strategia vie asukkaiden näkökulman niin arjen kiinteistönpitoon kuin isompiin korjauksiin. Jotta korjausten yhteydessä saadaan asukkaiden näkemykset esille, kannattaa työ aloittaa hyvissä ajoin ennen korjauksia. Tällöin korjaushankkeen alkaessa voidaan keskittyä itse korjaamiseen, kun taloyhtiön asukkaiden tahtotila on selvillä, eikä sitä tarvitse enää luoda.

2. Turhista kuluista fiksuihin valintoihin

Vaikka moni asuintalo saattaa päällisin puolin näyttää samanlaiselta, taloyhtiöt ovat hyvin erilaisia. Niiden nykytodellisuus vaihtelee riippuen siitä, millaisia ihmisiä niissä asuu ja miten taloyhtiöstä on pidetty huolta.

Fiksu taloyhtiö välttää turhia remontteja ja hallitsemattomia kustannuksia varautumalla investointeihin ajoissa ja suunnittelemalla pitkäjänteisesti. Silloin taloyhtiössä tiedetään, mistä ollaan tulossa, mihin menossa, ja mihin halutaan satsata pitemmällä tähtäimellä.

Taloyhtiön toiminnan strateginen tarkastelu mahdollistaa kokonaisuuden ymmärtämisen monipuolisesti ihmisten, tekniikan ja talouden kannalta. Strategia antaa taloyhtiön toiminnalle selkeät perustelut ja suunnan.

3. Taloyhtiöstrategia helpottaa päätöksentekoa

Taloyhtiöiden vaikein ongelma on usein se, että sen asukkaat, hallitus ja isännöitsijä ovat eri mieltä niin pienistä kuin suurista asioista. Tämä saattaa johtaa siihen, ettei merkittäviä asumista parantavia päätöksiä tai edes pakollisia korjausrakentamisen päätöksiä saada lainkaan aikaan.

Asukkaiden sitoutuminen taloyhtiön kehittämiseen ja korjaamiseen ei tapahdu jakamalla postiluukusta tiedotteita hallituksen päätöksistä vaan aidolla kaikkien asukkaiden välisellä yhteistyöllä, jossa avoimesti keskustellen käydään läpi miten asukkaat haluavat asua, mitä he haluavat asumisessa parantaa ja millaisessa taloyhtiössä he haluavat asua.

Taloyhtiön toiminnan johtaminen on taloyhtiön hallitukselle helpompaa, kun taloyhtiön teknisen nykytilan kuvaaminen perustuu oikeaan tietoon ja asukkaat ovat yhdessä työstäneet taloyhtiön kehittämisen suuntaviivat taloyhtiöstrategiassa. Kun taloyhtiö päättää tulevaisuuden kehitystavoitteet, se myös pääsee viitoitetulle väylälle, joka ennakoiden ohjaa päätöksestä ja toimenpiteestä toiseen.

Kiinnostuitko? Lisävinkkejä taloyhtiöstrategiaan saat: www.vahanen.fi/abc

Teksti: Anu Norros, taloyhtiöstrategiat palveluvastaava, Vahanen Oy