×

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa taloyhtiöiden kehittämiseen ja johtamiseen.

5 tärkeää asiaa, jotka on hyvä muistaa ennen kuin alkaa remontoimaan

Taloyhtiön huoneiston osakkaan on tehtävä taloyhtiölle kirjallinen muutostyöilmoitus aina, kun hänen remonttinsa voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoon. Uusi asbestilaki on muuttanut ratkaisevasti remontin valmistelua. Kannattaa siis laittaa muistiin nämä seuraavat viisi tärkeää asiaa.

1. Mieti suunnitellun remontin vaikutuksia

Ennen huoneiston remontin alkamista, kannattaa istahtaa alas ja miettiä miten remontti voi vaikuttaa itse talon rakenteisiin tai naapureiden asumiseen. Lain mukaan osakkaan on tehtävä taloyhtiölle kirjallinen muutostyöilmoitus aina, kun hänen remonttinsa voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoon.

Mikäli olet vähänkään epävarma siitä, miten remonttisi voisi vaikuttaa rakenteisiin tai naapurustoon, niin asiaa kannattaa kysyä isännöintitoimistosta tai sitten voi tehdä muutostyöilmoituksen varmuuden vuoksi. Remontista ilmoittaminen, vaikka sitten ilmenisikin että ilmoitusta ei olisi tarvinnut tehdä, ei ole väärin. Ilmoituksen tekemättä jättäminen on väärin. Muutostyöilmoituksen tekeminen ei maksa mitään.

2. Asbestiselvitys on pakollinen ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa

Uuden asbestilain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten purettavien materiaalien asbesti pitää kartoittaa ennen purkutyötä.  Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos huoneistossa tehdään vähäisiä töitä, kuten reikien poraamista seiniin tai kattoon.

Poraamisessakin on rajoituksensa. Viranomaiset ovat vetäneet rajan kymmeneen poranreikään. Jos reikiä tehdään enemmän kuin kymmenen, tulisi osakkaan teettää asbestikartoitus. Kartoitukset maksavat tyypillisesti vähintään 450 euroa.

Osakas toimittaa asbestikartoitusraportin siihen isännöintitoimistoon, joka käsittelee muutostyöilmoituksen. Isännöitsijä voi hyväksyä huoneiston muutostyöilmoituksen taloyhtiön puolesta vasta asbestikartoituksen jälkeen. Tämä kannattaa huomioida isompien remonttien aikataulussa.

3. Lattiapinnan vaihto kovempaan pitää ilmoittaa

Lattiapinnoitteen vaihtaminenkin voi vaatia ilmoituksen taloyhtiölle. Muutostyöilmoitus taloyhtiölle tulee tehdä varsinkin silloin, jos siirrytään kovempaan pintamateriaaliin, kuten muovimatosta laminaattiin tai klinkkeriin (lattialaattaan). Syynä ilmoitusvelvollisuuteen on mahdollinen askeläänten voimistuminen naapurihuoneistoissa.

Myös muiden lattiamateriaalien vaihtaminen voi aiheuttaa ilmoitustarpeen. Tämänkin asian voi varmistaa isännöintitoimistosta.

4. Jos irrotat vesihanan, ilmoita siitä ensin taloyhtiölle

Remontin yhteydessä ei aina tule ajatelleeksi ilmoittaa taloyhtiölle vesihanojen tilapäisestä irrottamisesta.

Esimerkiksi keittiössä työtasojen ja altaiden uusimisen yhteydessä vesihana usein uusitaan tai se joudutaan väliaikaisesti irrottamaan. Jos hana asennetaan huonosti paikalleen, syntyy iso vesivahingon riski.

Vesihana ja siihen liittyvät putket sekä altaan viemäri ovat yhtiön vastuulla, joten muutostyöilmoitus on tehtävä tästäkin syystä.

5. Jos et ole varma, kysy taloyhtiöltä

Jos ei ole varma mistä muutostyöilmoitus pitää tehdä, niin aina kannattaa kysyä. Isännöintiliiton verkkosivuilla on myös hyvä lista mikä auttaa osakkaita muutostyöilmoituksen teossa.  Lue tästä lista kaikista remonteista, joista tulee ilmoittaa taloyhtiölle.