×

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa taloyhtiöiden kehittämiseen ja johtamiseen.

ASREK – Sähköinen asunto-osakerekisteri

Osakehuoneistorekisteri yhdistää asunto-osakkeita koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköiseksi tietokannaksi.

Osakehuoneistorekisteri on rakenteilla oleva rekisteri, johon merkitään kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden osakehuoneistojen omistajat samaan tapaan kuin autojen omistajat ja haltijat ovat ajoneuvorekisterissä. Rekisterin myötä asunto-osakkeiden omistuksen siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti. Osakkaan suurin omaisuus on yleensä kiinni asunto-osakkeissa, joten osakehuoneistorekisteri koskettaa erityisesti heitä.

Osakehuoneistorekisteri ei ole isännöintijärjestelmä, vaan isännöintiyritys tarvitsee toimintaansa tukevan taustajärjestelmän. Osakehuoneistorekisteri on osa julkisten palvelujen digitalisointia, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista (ASREK) ja siitä vastaa Maa- ja metsätalousministeriö (MMM). Osakehuoneistorekisterin operatiivisesta toteutuksesta vastaa Maanmittauslaitos yhteistyössä Patentti- ja rekisterihallituksen, väestörekisterikeskuksen ja verohallinnon kanssa.

Osakehuoneistorekisterin ensimmäisessä vaiheessa luodaan valtakunnallinen omistajarekisteri ja paperisista osakekirjoista siirrytään vähitellen sähköisiin omistajamerkintöihin. Tämä mahdollistaa osakkeiden panttaamisen ilman osakekirjan fyysistä siirtelyä. Sähköisten kaupankäyntijärjestelmien myötä myös asuntokauppa siirtyy verkkoon.

Osakehuoneistorekisteri (ASREK) on yksi Isännöintiliiton suurimmista lainsäädäntöön liittyvistä vaikuttamisasioista. Kontulan Huolto Oy on mukana Isännöintiliiton työryhmässä, joka käsittelee osakehuoneistorekisteriä, joten meillä on viimeisin tieto hankkeen etenemisestä. Työryhmän seuraava kokous on lokakuun puolivälissä, jolloin laitamme nettisivuillemme taas lisätietoja ASREK:ista.