×

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa taloyhtiöiden kehittämiseen ja johtamiseen.

Miksi taloyhtiön kannattaa harkita digitaalista lukitusta?

Lukituksen uudistaminen tulee ajankohtaiseksi päätettäväksi asiaksi erityisesti suurten remonttien kuten linjasaneerausten yhteydessä. Mekaanisen avaimen mallisuojan päättyminen on myös hetki, jolloin viimeistään taloyhtiön mekaanisen lukituksen uudistamista kannattaa miettiä. Mallisuojan päättymisen jälkeen kuka tahansa voi kopioida ja valmistaa avaimia, mikä vähentää taloyhtiöiden mahdollisuuksia kontrolloida ja hallita avaimia ja lisää turvallisuusriskejä.

Millainen lukitusjärjestelmä on toimintavarma, turvallinen ja helppokäyttöinen? Tätä kysymystä monet taloyhtiöt joutuvat pohtimaan.

Perinteisten ja tuttujen mekaanisten lukkojen rinnalle on tullut erilaisia digitaalisia lukitusjärjestelmiä. Digitaalisissa lukitusratkaisuissa oven lukko avautuu mekaanisen avaimen sijaan avaimen digitaalisen koodin avulla, vaikka itse avain näyttäisi fyysisesti samanlaiselta kuin mekaaninen avain.

Digitaalisen lukituksen hyödyt

Perinteisissä mekaanisissa lukitusratkaisuissa taloyhtiön on usein vaikea, jopa mahdotonta selvittää, kuinka monta avainta tiettyyn lukkoon on ajan saatossa tehty ja kenellä kaikilla avaimia nykyisin on. Monissa taloyhtiöissä harmaita hiuksia aiheuttaa luvaton kulku avaimilla ja mahdolliset yleisten tilojen väärinkäytökset. Näiden selvittäminen on perinteisen mekaanisen ratkaisun käyttäjille ongelmallista, sillä kulkutietoa ei mekaanisesta lukosta ole mahdollista lukea.

Mekaanisten lukkojen uudelleensarjoitus on kallista ja kadonneella avaimella pääsee uudelleensarjoittamisen jälkeenkin kulkemaan porrasovista ja yleisissä tiloissa.

Digitaalinen lukitus ratkaisee nämä ongelmat. Jos digitaalinen avain katoaa tai varastetaan, riittää kun kadonneen avaimen pääsyoikeus taloyhtiöön poistetaan. Tämän jälkeen kadonnut avain on käyttökelvoton eikä toimi. Kalliita uudelleensarjoituksia ei enää tarvita.

Digitaalisista avaimista jää myös jäljet ja tieto, kenen avaimella on mikäkin lukko milloinkin avattu taloyhtiössä. Mahdolliset väärinkäytökset pystytään selvittämään tämän tiedon avulla.

Digitaalisen lukituksen haasteet

Digitaaliset lukitusratkaisut ovat perinteisiä mekaanisia lukituksia kalliimpi investointi taloyhtiölle. Kalliimpi investointi voi kuitenkin osoittautua nopeasti edulliseksi, kun uudelleensarjoituksia ei tarvita ja väärinkäytökset selviävät kuten tässä Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan: Yleisavain hukkui – älylukitus säästi helsinkiläisessä taloyhtiössä kymppitonneja.

Lukituksen digitalisointi voi myös tuntua taloyhtiön asukkailta pelottavalta asialta. Siksi kannattaa varmistaa, että digitaalinen lukko näyttää ja toimii mahdollisimman samalla tavalla kuin perinteinen mekaaninen lukko ja avain. Kun käytössä on tutulla tavalla yksi tunniste, avain, on digitaalisen lukituksen käyttö mahdollisimman helppo omaksua jokaiselle ikäluokalle. Uudet edut saadaan siis käyttöön helposti ja yhtiön lukitusturvallisuus pysyvästi korkealle tasolle.

Kiinnostuitko? Lisätietoa digitaalisesta lukituksesta.