×

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessämme kerromme ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa taloyhtiöiden kehittämiseen ja johtamiseen.

Osakas, näin ilmoitat remontista oikein

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Nyrkkisääntönä on, että kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Täytä muutostyöilmoitus nettisivuillamme, ilmoittaminen on maksutonta.

Tavoitteena on turvata sekä remontintekijän että muiden osakkaiden oikeudet.

Ilmoita aina näistä remonteista

 • esimerkiksi parketin, laminaatin tai laatoituksen asennus muovimaton tilalle
 • wc:n, kylpyhuoneen ja saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
 • keittiön allaskaappien vaihtaminen
 • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
 • hanan tai wc-istuimen vaihto
 • hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
 • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
 • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen (lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja)
 • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
 • muutokset kantaviin väliseiniin
 • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
 • kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja

Muiden remonttien kohdalla pitää tarkastaa ilmoitusvelvollisuus Kontulan Huollon tekniseltä asiantuntijalta. Täytä muutostyöilmoitus nettisivuillamme, ilmoittaminen on maksutonta. Huomaathan varata aikaa ilmoituksesi käsittelyyn. Vaikka itse muutostyö saattaa olla kohdallasi pienimuotoinen, niin asian käsittely vie aikansa.

Yhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa, että työt suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta ja hyvän rakennustavan mukaan. Yhtiön on huolehdittava, että valvonta on riittävällä tavalla järjestetty, ottaen huomioon yhtiön ja muiden osakkeenomistajien edun, asetettujen ehtojen täyttyminen ja osakkeenomistajan myötävaikutusvelvollisuus. Tämä määräys on asunto-osakeyhtiö-laista ja on kaikkien osakkeenomistajien eduksi. Työn teettäjä/osakas vastaa itse kaikista laatimistaan sopimuksista ja näihin liittyvistä työsuorituksista. Yhtiö ei valvo eikä vastaa osakkeenomistajan ja urakoitsijan välisistä sopimuksista.

Yhtiön valvonta ei siirrä osakkaan vastuuta työn hyvän rakennustavan mukaisuudesta osakkaalta yhtiölle. Yhtiön valvonta ei myöskään sellaisenaan siirrä mitään vastuuta materiaalien ja töiden osalta yhtiölle.

Huomioittehan, että muutostyötä tehdessä vaadittavat tarkastukset ja katselmukset on tilattava Kontulan Huollosta. Tarkastukset on tilattava työvaiheessa, jossa rakenteet on mahdollista tarkistaa esteittä.

Osakas vastaa siitä, että kaikki yhtiön vaatimat tarkastukset ja katselmukset on tilattu ja tehty.

Mikäli vaadittuja tarkastuksia ja katselmuksia ei ole tilattu ja tehty, jää huonekorttiin merkintä keskeneräisestä muutostyöstä. Tämä merkintä tulee näkyviin myös isännöitsijäntodistuksessa. Samoin maininta jää, mikäli tarkastuksen yhteydessä havaittuja puutteita ei ole korjattu.

Työn tekijä / teettäjä vastaa kunnossapito- tai muutostyöstä aiheutuneista jätteistä ja huolehtii siitä, että työstä aiheutunut jäte toimitetaan asianmukaisesti pois. Remontista aiheutuneita rakennusjätteitä ei saa laittaa yhtiön roskasäiliöihin.

Tarkemmat ohjeet ja muutostyön ilmoituslomake löydät täältä: #Muutostyö#